Sdílet na Twitteru Sdílet na FB

Novinky a aktuality

25květen
2017

Exkurze - Sonnentor s.r.o., Čejkovice

Do kategorie SOU přidala(a) miroslav.siebert

Dne 24.5. 2017 žáci všech ročníků oborů Kuchařské práce, Pečovatelské práce a Praktické školy navštívili v rámci odborné exkurze firmu Sonnentor v Čejkovicích, která se zabývá výrobou bio čajů a koření. Současně jsme si prohlédli vlastivědné muzeum ve Velkých Bílovicích a vyhlídku Hradištěk s kaplí Cyrila a Metoděje. Exkurze byla velmi zajímavá a pro žáky přínosná, všichni jsme odcházeli spokojení. UOV B. Servusová

Připojené dokumenty: 3, 2, 1

22květen
2017

Gaudium na oslavách města Mikulova

Do kategorie Gymnázium přidala(a) miroslav.siebert

Pěvecký sbor Gaudium při GSS Mikulov se letos stal součástí oslav města Mikulova, které se konaly od pátku 19.5. do neděle 21.5. Sbor vystoupil v sobotu odpoledne na velkém pódiu mikulovského amfiteátru, což byla pro zpěváky úplně nová zkušenost. Ačkoli počasí nevyšlo a bylo opravdu zima, vystoupení dopadlo na jedničku a potěšilo mnoho diváků. Děkujeme všem zpěvákům za skvělou reprezentaci školy.

Připojené dokumenty: Slavnosti města

19květen
2017

Exkurze Úřad práce Břeclav

Do kategorie SOU přidala(a) miroslav.siebert

Dne 18.5.2017 navštívili žáci 3.ročníku Kuchařské práce Úřad práce v Břeclavi. Ujala se nás paní Švirgová, která během tří hodin seznámila žáky se všemi aspekty, které je čekají po vyučení v oboru a před příchodem do zaměstnání. Beseda byla velmi poučná, zajímavá a pro žáky byla celá exkurze velkým přínosem. Bc. Miroslav Dufek

Připojené dokumenty: 1 ÚP

19květen
2017

Přehlídka kuchařských dovedností v Olešnici na Moravě

Do kategorie SOU přidala(a) miroslav.siebert

Dne 11.5.2017 se zúčastnily žákyně oboru vzdělání Kuchařské práce Eliška Szydlovská a Sabina Skalníková „Přehlídky kuchařských dovedností“ pro 2. ročníky v Olešnici na Moravě. Téma přehlídky: 8 porcí pokrmu z vepřového masa. Kromě našeho týmu se prezentovaly i školy ze Cvrčovic, Prostějova a Olešnice. Žákyně připravily menu: Jemná mrkvová polévka, Moravská flákota, Pečená bramborová kolečka, Salát z kysaného zelí s křenem. Jídlo se našemu týmu povedlo a je třeba zdůraznit, že děvčata naší školu reprezentovaly výborně, jak během přípravy pokrmu, tak i mimo přehlídku. Děkujeme. Bc. Miroslav Dufek


Připojené dokumenty: 3 Olešnice, 2 Olešnice, 1 Olešnice

18květen
2017

15. ročník “Přehlídky kuchařského umu“ pro 1. ročník Kuchařské práce

Do kategorie SOU přidala(a) miroslav.siebert

16. května 2017 naše škola pořádala pro obor vzdělání Kuchařské práce 1.ročník „ Přehlídku kuchařského umu „. Dvoučlenné týmy přijely z odborných škol gastronomického zaměření z Brna, Olomouce, Kyjova, Cvrčovic, Zlína, Olešnice a Mikulova. Žáci připravovali 8 porcí menu na téma: Bezmasé pokrmy. Mladí kuchaři pracovali ve cvičných kuchyních samostatně a připravili svému pedagogickému doprovodu širokou škálu různých chutí, vůní a zajímavých kombinací potravin. GSS reprezentovaly žákyně 1.SP Sabina Skalníková a Eliška Szydlovská, které připravovala UOV p.Servusová. Z této přehlídky jsme odcházeli všichni se spoustou nových receptů, ale i nových nápadů, jak příště ještě tuto akci vylepšíme. Těší nás, že ostatní školy se této akce velmi rádi a ve velkém počtu účastní. Všem žákům a učitelům, kteří se podíleli na přípravě přehlídky patří velké poděkování nejen našeho vedení školy, ale i od zúčastněných škol. Naše menu: Polévka květákový krém, Žampionové smaženky, vařené brambory, pikantní omáčka, Skořicové vlnky. Bc. Plundráková Miroslava


Připojené dokumenty: CIMG2578, CIMG2569, CIMG2566, CIMG2560, CIMG2552, CIMG2547, CIMG2539, CIMG2532

18květen
2017

Exkurze Frigonova, Hotel Zámeček Mikulov

Do kategorie SOU přidala(a) miroslav.siebert

Dne 16. 5. 22017 žáci oboru Kuchařské práce navštívili firmu FRIGONOVA s.r.o. v Mikulově. Tato firma je významný evropský zpracovatel mořských ryb a dodavatel široké nabídky výrobků jedinečné kvality. Hlavním cílem společnosti je nabízet kvalitu v souladu s respektováním principů trvale udržitelného rozvoje moří a oceánů. Žáci se dozvěděli spoustu zajímavostí o historii a vývoji chlazení a mražení. Z důvodu velkého hygienického zabezpečení jsme mohli do výrobny nahlédnout pouze okny. Poté jsme se přesunuli do hotelu Zámeček, kde žáci viděli salónek s připraveným snídaňovým servisem, restauraci, kuchyni a skladovací prostory a nahlédli také do oddělených přípraven na maso a zeleninu. Exkurze byla velmi zajímavá a byla jistě pro žáky přínosem. UOV Bc.Jana Orsáčková


Připojené dokumenty: 4, 3, 2, 1

18květen
2017

Lázně Lednice

Do kategorie SOŠ přidala(a) miroslav.siebert

Dne 9. 5. jsme jeli na exkurzi do lázní Lednice. Prošli jsme celý provoz, včetně ubytování. Shlédli jsme bazén, saunu a vířivku. Dále různé druhy masáží, procedur a fitness. Mohli jsme vyzkoušet na kůži některé druhy masážních přípravků. Nejvíce nás zaujaly lávové kameny a místnost pro thajské masáže. 3. HO

Připojené dokumenty: received_1352862301461156, received_1352861584794561, received_1352859341461452

16květen
2017

Baťova manažerská olympiáda Zlín

Do kategorie SOŠ přidala(a) miroslav.siebert

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (Fakulta managementu a ekonomiky) pořádá již 9. rokem soutěž středních škol, která je určena pouze 3. ročníkům. Žáci prokazují znalosti celkem v pěti oblastech, a to: matematika a logika, všeobecný ekonomický přehled, ekonomie, management a marketing a anglický jazyk. Z celé ČR se zaregistrovalo celkem 1897 studentů. Testem bylo možné získat maximálně 100 bodů. Ti nejlepší z přihlášených studentů dosáhli z uvedeného „maxima“ v letošním roce 85 bodů a všichni, kteří se pohybovali součtem svých výkonů v rozmezí 69 – 85 bodů, postoupili z předkola do finále!!! Z naší školy se poprvé této soutěže účastnili žáci 3. ročníku oboru vzdělání Hotelnictví a nejblíže se k „hranici“ 69 bodů přiblížila Veronika Odehnalová, která získala 54 bodů, dále Adéla Novotná v součtu 46 bodů, Hana Němečková 45 bodů a Michaela Hájková 44 bodů. V porovnávání znalostí se studenty jiných škol budou v příštím roce pokračovat opět další „třeťáci“.

15květen
2017

Turnaj v přehazované

Do kategorie Gymnázium přidala(a) miroslav.siebert

V pátek 12. května se zúčastnily naše děvčata tradičního turnaje v přehazované, který pořádá DDM Mikulov. Žákyně primy a sekundy obhájily prvenství v obou kategoriích. Turnaje se dále zúčastnily týmy ze ZŠ Hraničářů, ze ZŠ Drnholec a ZŠ Dolní Dunajovice.

Připojené dokumenty: přehazovaná prima sekunda__, přehazovaná prima sekunda_, přehazovaná prima sekunda

15květen
2017

Třetí místo v krajském kole Středoškolské odborné činnosti

Do kategorie Gymnázium přidala(a) miroslav.siebert

Ve čtvrtek 11. 5. 2017 se uskutečnilo v Brně krajské kolo Středoškolské odborné činnosti. Naši školu reprezentovala Tereza Pláteníková ze septimy s prací „Mentální anorexie“. Do krajského kola postoupilo v této oblasti 14 prací z psychologie, pedagogiky, sociologie, cestovního ruchu a problematiky volného času z okresních kol. Tereza v silné konkurenci obsadila vynikající 3. místo. Gratulujeme a děkujeme za skvělou reprezentaci školy v krajském kole. PaedDr. Dobroslava Bartálová


Připojené dokumenty: IMG_0699

12květen
2017

Baristický kurz

Do kategorie SOŠ přidala(a) miroslav.siebert

Ve čtvrtek 4.5.2017 jsme měli možnost absolvovat baristický kurz. S tajemnstvím dobré kávy nás seznámili baristé z firmy Dallmayr Kaffee, kteří byli ochotni zodpovědět naše dotazy. Po teoretické části, kde jsme se obeznámili se složením kávovaru, hmotností kávy, způsobu sklizně a zpracováním, jsme si vyzkoušeli přípravu cappuccina a café latté. Na závěr jsme psali krátký test a měli jsme za úkol připravit dvě stejná cappccina nebo latté. Všichni jsme kurz úspěšně absolvovali a odměna nám byly certifikáty a také dobrá káva. 2.HO


Připojené dokumenty: WP_20170504_11_57_36_Pro, WP_20170504_11_56_36_Pro, WP_20170504_11_56_02_Pro, WP_20170504_11_52_57_Pro

12květen
2017

Exkurze ve firmě FRIGOMAT

Do kategorie SOŠ přidala(a) miroslav.siebert

V úterý 9. 5. 2017 se žáci oboru 1.a 3.ročník Cukrář a 3.ročník Kuchař-číšník zúčastnili exkurze v Brně ve firmě "FRIGOMAT". Žáci byli informováni o výrobě zmrzliny a poté se předváděla praktická část, při které naši žáci pomáhali. Zhlédli jsme zároveň výrobu čokoládových tyčinek a ozdob z čokolády. Jak se vyrábí čokoládové pralinky jsme se dozvěděli jen teoreticky. Na závěr exkurze jsme degustovali všechny druhy výrobků, které nám předváděli. Celou exkurzí nás prováděl a na naše dotazy odpovídal technolog firmy p. Dernier. Exkurze byla pro žáky velkým odborným přínosem. UOV Koníčková Anna


Připojené dokumenty: WP_20170509_12_42_56_Pro, 3, 2, 1

11květen
2017

Jsem jiný než ti druzí aneb Jak co nejlépe začlenit žáka s PAS do vyučovacího procesu

Do kategorie Gymnázium přidala(a) miroslav.siebert

Ve čtvrtek 4. 5. 2017 odpoledne navštívila naši školu Mgr. Zuzana Žampachová, speciální pedagog se zaměřením na PAS (poruchy autistického spektra), vedoucí SPC na ZŠ Štolova v Brně, aby s ní vyučující absolvovali seminář s názvem Vzdělávání žáků s autismem v hlavním vzdělávacím proudu. Jde o aktuální problematiku, a přestože někteří z vyučujících už semináře podobného zaměření absolvovali, rozhodli jsme se pro proškolení všech. Setkání s Mgr. Žampachovou bylo zajímavé, podala nám nejen základní informace o této problematice, ale dozvěděli jsme se i různé metody práce s žáky s PAS. Všichni učitelé získali osvědčení o absolvování semináře i tipy pro práci v hodinách a navázali jsme spolupráci se SPC v Brně. PaedDr. Svatava Palíšková, výchovná poradkyně


11květen
2017

Květinový den

Do kategorie SOU přidala(a) miroslav.siebert

Dne 10. května jsme se opět zapojili do sbírkové akce Ligy proti rakovině Praha, v letošním roce zaměřené na nádorová onemocnění hlavy a krku. Vytvořili jsme tři dvojice, které během dopoledne prodávali v našem městě žluté kvítky, jejichž minimální cena byla 20,- Kč.  Výtěžek sbírky jsme dnes na poště předali, po přepočítání všech tří vaků činí 7 812,- Kč.  Jednotlivé dvojice vytvořili Miroslav Valerián a Kateřina Illéšová ze 3.A, Sabina Nogová a Radka Skléřová ze septimy, Katka Marušincová a Renata Magyárová z 1.SP. Děkujeme všem, kteří přispěli.



Připojené dokumenty: 18448014_1882531742006333_2129785699_n, 18424643_1882531882006319_983027617_n, 18387381_1882531795339661_667050833_n

09květen
2017

Přehlídka pečovatelských dovedností – Brno 2017

Do kategorie SOU přidala(a) miroslav.siebert

Dne 3. 5. 2017 se konala „Přehlídka odborných dovedností v Pečovatelství“, kterou letos připravilo OU a PrŠ Brno. Dovednosti předváděly dvoučlenné týmy pečovatelů z OU a PrŠ Brno, SOU Kyjov, OU Vyšehrad Praha a GSS Mikulov. Naši školu reprezentovaly žákyně 2. ročníku oboru Pečovatelské práce Kateřina Marušincová a Valerie Drechslerová. Téma přehlídky: příprava svačiny z tvarohu, žehlení pracovního oděvu, vytvoření vzorníku vyšívacích stehů, přišívání knoflíků a první pomoc při otevřené zlomenině.  Žákyně pracovaly precizně, samostatně a celý den probíhal v příjemné atmosféře. Mladí pečovatelé získali mezi sebou cenné zkušenosti při prezentaci svých dovedností. Děkujeme žákyním za vzornou reprezentaci školy. Bc. Podzemská Sylva


Připojené dokumenty: PP 4, PP 3, PP 2, PP 1

28duben
2017

Exkurze do vinařství Vajbar

Do kategorie SOŠ přidala(a) miroslav.siebert

V úterý dne 25. dubna 2017 se žáci oboru Hotelnictví a oboru Kuchař – číšník zúčastnili exkurze ve vinařství Vajbar v Zaječí. Vinařstvím, žáky provázel přímo majitel pan Vajbar. Žáci měli možnost vidět restauraci, která by měla být v průběhu letošních letních prázdnin otevřena. Dále skladovací a výrobní prostory, které zahrnovaly lahvovací linku, etiketování lahví a expedici. Součástí bylo seznámení s metodou zrání vína v dubových sudech – barrique, které pochází z Francie. Poté následovala prohlídka vinného sklípku a vinárny, kde se konala degustace nealkoholických vinných moštu různých odrůd včetně malého občerstvení v podobě sýrů a chleba. Exkurze byla pro žáky velkým přínosem. 4.HO

Připojené dokumenty: WP_20170425_10_54_10_Pro, WP_20170425_10_41_50_Pro, WP_20170425_10_41_41_Pro, WP_20170425_10_36_50_Pro

28duben
2017

Přehlídka kuchařského umu – Kyjov

Do kategorie SOU přidala(a) miroslav.siebert

Dne 26.4.2017 SOU Kyjov pořádalo 5. ročník „Přehlídky kuchařského umění“ pro žáky 3.ročníků Kuchařské práce. Téma přehlídky - Letem světem napříč Evropou. Žáci připravovali menu na 6 porcí, které se skládalo z polévky, hlavního jídla a moučníku. Dovednosti předváděli - SOU Kyjov, OU Cvrčovice, OU a Prš Brno a GSS Mikulov. Naši školu reprezentovali žáci 3.KP - Jana Rujzlová a Vendula Dostálová, pracovali profesionálně a samostatně a jejich menu bylo chutí velmi zajímavé a esteticky plnohodnotné. Jako vždy patří ke kladům přehlídek setkávání a předávání si zkušeností jak mezi žáky, tak mezi pedagogickým doprovodem. Poděkování za prezentaci školy. Naše menu: Hajducká polévka Bakoňská kotleta Dušená tarhoňa Flíčky zapečené se smetanou UOV Bohumila Servusová
 

Připojené dokumenty: IMG_1364, IMG_1356, IMG_1355, IMG_1351, IMG_1350

26duben
2017

Besedy o závislostech

Do kategorie Gymnázium přidala(a) miroslav.siebert

25.4. se na Gymnáziu konaly besedy o závislostech pro tercii a pro nás sekundu. Vedly je dvě lektorky z centra Podané ruce, se kterými jsme se nejdřív seznámili. Poté jsem se rozřadili do skupin a zpracovávali různé pojmy např. závislost, svoboda apod. Listy s pojmy jsme si vyměňovali a mluvili o nich. V druhé části jsme vytvářeli profil a chování člověka, který je na určité látce závislý. Lektorky nás poučily také o tom, jaké následky mají návykové látky. Dozvěděli jsem se hodně nového i to, proč bychom tyto látky neměli užívat. Beseda byla zajímavá a proběhla v uvolněné atmosféře. Žáci sekundy

Připojené dokumenty: IMG_3785, IMG_3784, IMG_3783, IMG_3780

25duben
2017

Krajské kolo soutěže Prezentiáda 2017

Do kategorie Gymnázium přidala(a) miroslav.siebert

11. a 21. dubna se uskutečnila na ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity v Brně krajská kola soutěže Prezentiáda 2017. Soutěž pomáhá zlepšovat komunikační a prezentační dovednosti žáků, podporuje kreativitu a učí týmové spolupráci. Mohou se do ní zapojit dvou či tříčlenné týmy ze všech typů středních škol a druhého stupně základních škol. V kategorii A, která je určena žákům 6. – 9. tříd ZŠ a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií, si soutěžící mohli vybrat jedno ze dvou navržených témat a vypracovat na něho prezentaci, kterou pak obhajovali před publikem. Témata pro letošní ročník soutěže byla: Nejdůležitější věc na světě a Jak /ne/učit ve škole. Do krajského kola bylo vybráno 13 nejlepších týmů z Jihomoravského kraje, mezi nimiž byly i tři týmy z našeho gymnázia. Mezi nimi dosáhl nejlepšího umístění tým Borky a já ve složení Sandra Kalousová, Jana Vajsarová a Karolína Černá z třídy 1.0, který ve své prezentaci představil vodu jako nejcennější poklad na Zemi a obsadil vynikající 2. místo. V kategorii B, která je určena žákům SŠ, si soutěžící mohli zvolit z témat: Láska, sex a něžnosti a Nejpřínosnější vynález. Do krajského kola bylo také vybráno 13 nejlepších týmů z jižní Moravy, mezi nimiž byly i dva týmy z naší školy. Z žádné jiné školy z Jihomoravského kraje nepostoupilo do krajského kola pět týmů. Všem soutěžícím děkujeme za poctivou přípravu a vzornou reprezentaci naší školy.

25duben
2017

Moravský kuchař 2017

Do kategorie SOŠ přidala(a) miroslav.siebert

Dne 12.4.2017 se naše škola obor vzdělání Kuchař - číšník zúčastnila na SŠ gastronomie a služeb v Přerově dvoukolové  soutěže  GASTRO MAKRO CUP - MORAVSKÝ KUCHAŘ 2017 s mezinárodní účastí, pod záštitou Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Tato soutěž je zařazena na seznam nominačních soutěží pro účast v celostátním kole GASTRO JUNIOR BRNO - BIDFOOD CUP. V prvním kole byla hodnocena korespondenční část - zaslání kalkulace jídla s názvem a fotografií. Do druhého kola - finále postoupilo 14 soutěžících. Tam už probíhala praktická část, kde soutěžící Jana Herzánová z 1.KČ, připravovala v čase 45 minut 4 porce moderního pokrmu. Základní surovinou tohoto pokrmu bylo 600 g vepřové kotlety a dýňové a brokolicové pyré. Komise posuzovala chuť a vůni pokrmu, vzhled, pracnost, osobní hygienu a hygienu na pracovišti, použití vhodného inventáře, dodržení vlastní kalkulace, zručnost a dodržení časového limitu. Jana se umístila v bronzovém pásmu oceněných. Poděkování za přípravu na soutěž UOV Hauptové a Janě za prezentaci školy. GASTRO MAKRO CUP – MORAVSKÝ KUCHAŘ 2017 se tak nestává jen soutěžní přehlídkou gastronomie, ale nabízí mladým gastronomickým odborníkům cestu na další soutěže a podílí se na jejich profesním růstu. Bc. Plundráková Miroslava


Připojené dokumenty: vysllistina, CIMG2504, CIMG2495, CIMG2479

Starší novinky v archivu.

Dokumenty a formuláře

Zámečnícke práce (od 1.9.2016)Stáhnout dokument »
Kuchař-číšník (od 1.9.2016)Stáhnout dokument »
Hotelnictví (od 1.9.2016)Stáhnout dokument »
Cukrář (od 1.9.2016)Stáhnout dokument »
Pečovatelské práce (od 1.9.2016)Stáhnout dokument »
Gymnázium 4. leté (od 1.9.2016)Stáhnout dokument »
Gymnázium 8. leté (od 1.9.2016)Stáhnout dokument »
Strojní mechanik - zámečník (od 1.9.2016)Stáhnout dokument »
Zednické práce (od 1.9.2016)Stáhnout dokument »
Kuchařské práce (od 1.9.2016)Stáhnout dokument »

Archiv novinek

Hledáte prehistorické novinky? Dříve jsme používali jiný systém, pro novinky z roku 2011 a starší tedy musíte navštívit archiv.